Windows; kişisel masaüstleri / cihazlar veya bilgisayar (PC) için Microsoft tarafından geliştirilen bir dizi işletim ve bilgisayar işletim sistemidir (OS). Her işletim sistemi, kullanıcının tüm dosyaları, videoları vb. görüntülemesini sağlayan bir masaüstüne sahip bir grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ile birlikte gelir. AMD, Intel işlemcileri gibi x86 donanımında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Windows işletim sistemi PC veya dizüstü bilgisayar yapan hemen hemen tüm firmalarla birlikte gelir.

Linux, 1991 yılında oluşturulan UNIX tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bilgisayardaki diğer tüm yazılımların altında yer alan bir yazılımdır. Kullanıcılar mevcut kodu değiştirebilir ve açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için ondan dağıtım oluşturabilir. Linux çoğunlukla sunucu olarak kullanılır. İnternet üzerinden web sayfalarının çoğu Linux sunucularından üretilir.

Windows işletim sisteminin ilk sürümü 1985’te piyasaya sürülmüştür. Bu işletim sistemi basit bir GUI ve mevcut disk işletim sisteminin bir uzantısıdır. (MS-DOS) İnternet desteği olan PC’lerin çoğu yalnızca Windows işletim sisteminde çalışır. En son Windows işletim sistemi sürümü, şu anda mevcut pazarı domine eden Windows 10’dur.

Linux ise, 1991 yılında oluşturulan UNIX tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi, günlük olarak kullanılan bazı gerekli yazılımların bulunduğu grafiksel bir kullanıcı arayüzü (GUI) ile birlikte çalışır. Ayrıca masaüstü bilgisayarlarda, mobil cihazlarda, oyun konsollarında, dijital depolama cihazlarında, e-kitap okuyucularında, kameralarda, video kayıt cihazlarında da ağırlıklı olarak Linux işletim sistemi kullanılır.

Windows ve Linux işletim sistemleri arasında şu farklılıklar göze çarpmaktadır.

    • Linux, açık kaynaklı işletim sistemidir, Windows işletim sistemi ise ticari kaygıları olan bir işletme sistemidir.
    • Linux, kaynak koduna erişebilir ve kullanıcının ihtiyacına göre kodu değiştirir, oysa ki Windows kaynak kodlarına erişim imkansızdır.
    • Linux dağıtımları kullanıcı verilerini toplamazken, Windows gizlilik sorununa yol açan tüm kullanıcı ayrıntılarını toplar.
    • Linux, Windows’dan daha güvenilirdir, çünkü Windows programlarını kapatmak için birden çok deneme gerektirir.
    • Linux, Windows’dan daha fazla özgür yazılımları desteklemesine karşın, Windows geniş bir video oyun yazılımı koleksiyonuna sahiptir.
    • Linux oldukça güvenlidir, çünkü hataları saptamak ve düzeltmek kolaydır, oysa Windows’un geniş bir kullanıcı tabanı vardır ve virüs ve kötü amaçlı yazılım geliştiricileri için bir hedef haline gelir.
  • Linux, kurumsal kuruluşlar tarafından (Google , Facebook , Twitter vb.) güvenlik amaçlı sunucular ve işletim sistemi olarak kullanılırken , Windows çoğunlukla oyuncular ve iş kullanıcıları tarafından kullanılmaktadır tüm bunlarla birlikte; Linux ve Windows mevcut durumda donanım ve sürücü desteği üzerinde aynı önceliğe sahiptir.