Günümüz dünyasının en güçlü saldırılarından biri olan siber saldırılar, kurumlara ciddi zarar verebilmekte ve kuruma olan güvenin sarsılmasının yanısıra öngörülemeyen ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu yazımızda dünya tarihinin en güçlü siber saldırılarını derleyeceğiz.

1- Mantık Bombası

Soğuk Savaş’ın olduğu 1982 döneminde, bilgisayar teknolojisi; CIA için giderek daha önemli bir saldırı aracı haline geliyordu. ABD, bir füze, bomba veya herhangi bir silah kullanmadan, Sibirya gaz boru hattını patlattı. “Mantık bombası” olarak bilinen bu yöntemde, Sibirya gaz boru hattını denetleyen bilgisayar sistemine bir kod ekleniyor ve bu kod sayesinde sistemi inceleyen bilgisayarın kafası karıştırılıyordu.

2- Epsilon

Dallas temelli e-posta firmasının, Mart 2011’de uğradığı saldırı sonucunda; e-mail adres verileri ve buradaki bilgileri hacker'lar tarafından çalındı. Verilen hasarın 225 milyon dolar ile 4 milyar dolar arasında olduğu öne sürülüyor.

3- Sony

Sony Online Entertainment’e yapılan saldırılarda, 100 milyonu aşkın kişinin hesap detayları çalındı. Bu detaylar arasında kişisel bilgiler, kredi kartı numaraları ve bunlar gibi çokça detaylar da yer alıyordu. Zarar ise 1 ile 2 milyar dolar arasında!

4- Michael Calce

“MafiaBoy” adıyla bilinen Michael Calce, yüksek güvenlikle korunan çok uluslu şirketlere saldırılar gerçekleştirdi. Hatta şirketler arasında; CNN, Dell, Amazon ve eBay de vardı. Calce’ın verdiği zararların yaklaşık 1.2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

5- Sven Jaschan

Bir Alman olan Sven Jaschan’ın, 2004’de internette yayınladığı virüs; tüm dünyada, milyonlarca bilgisayara anında bulaştı. Bilgisayar sistemlerini devre dışı bıraktı. Delta Air Lines’ın kıtalararası uçuşlarının iptal olmasına neden oldu. Microsoft’un bulana 250 bin dolar vadettiği Sven, uzun soluklu bir kovalamacanın ardından, 3 ay sonra yakalandı. Verilen zararın 500 milyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.

Gerekli altyapı ve veri depolama çözümleriyle, bu siber saldırılardan birine maruz kalma durumunda güçlü bir altyapı desteği alabilir, hem pazarda güven kaybına, hem de ciddi ekonomik kayıplara yol açan saldırıların önüne geçebiliriz.